Edukativna radionica za učenike Prirodoslovne škole: “Tvojih 10 načina do održivije zajednice”

Edukacija je ključna za sustavno obrazovanje te djelovanje jer razvija svijest i razumijevanje o važnosti očuvanja okoliša i prirodnih resursa.
U organizaciji prof. Dijane Ledić Begonja, našu školu je posjetila Marina Matijević, osnivačica inicijative “Ja bolji građanin”. Naglašavajući važnosti ekološke odgovornosti, gradeći put prema održivijem suživotu s prirodom učenici su dobili informacije o mogućnostima vlastitog utjecaja na okoliš što ih je potaknulo na promišljanje i preispitivanje vlastitog odnosa prema prirodi.
Kroz kratku radionicu informirali smo se o iskorištavanju prirodnih resursa, o održivosti kao životnom stilu, racionalnoj potrošnji, korištenju plastike i štetnih materijala, recikliranju otpada i drugim korisnim temama.
S velikim interesom i zanimanjem, učenici su pratili vrlo inspirativno, nadasve zanimljivo interaktivno izlaganje.

ACTA NON VERBA

Kako bi izrazili svoje ideje za poboljšanje života u lokalnoj zajednici, učenici 4.b razreda su izradili kratak videozapis u kojem su iznijeli svoje viđenje ekoloških problema. Time su sudjelovali na natječaju koji se temelji na konceptu europske građanske inicijative (EGI), važnog instrumenta participativne demokracije u EU-u koji građanima omogućuje aktivno sudjelovanje u oblikovanju politika EU-a.

„LANIVGA“

Prehrambeni tehničari: Ivana Vučković, Nika Krce, Lara Franić i Gabriela Paleško, članice tima „LANIVGA“ pokazale su kako briga o školskom masliniku prelazi s riječi na djela. Osjećajući odgovornost za razvoj i inovacije u području hrane, učenice su radile na dokazivanju kvalitete standardnog maslinova ulja. Njihov moto je: “Neka hrana bude lijek, nikako hranu za lijek” u što su se uvjerile njihove mentorice prof. Dijana Ledić Begonja i prof. Dragana Vručinić, koje su im omogućile sudjelovanje na međunarodnom natjecanju u organizaciji Europskog centra za razvoj strukovnog osposobljavanja.

 

„PLANTAE“

Da njihova vještina nije alkemija, da se ne trude pronaći „eliksir života“ niti „kamen mudraca“ pokazali su kemijski tehničari s ekipom „PLANTAE“ – Marjeta Đurić, Borna Ledić, Ivana Zebić Matijaš i Martina Medvid. Ni grčki bogovi, ni božica Afrodita ne bi odoljeli njihovoj čaroliji. „Abrakadabra“ i spretne ručice rađaju zabavnu kemiju, a kreativnost i čarobni štapić im daje motivaciju za proizvodnju i učestalo korištenje ljekovitih proizvoda. Koliko je njihov čarobni štapić moćan uvjerile su se i njihove mentorice prof. Dijana Ledić Begonja i prof. Ivana Mlikotić.

 

„ZLATNA NIT“

Ekološki tehničari, članovi tima („ZLATNA NIT“) – Damira Škoko, Gabrijela Zoko, Lucija Jovanović i Luna Popadić predstavili su se na međunarodnom natjecanju kojeg organizira Europski centar za razvoj strukovnog osposobljavanja. Kako njihov priča ima ekološki karakter, u akciji postavljanja „surogat drvca“, učenice su pokazale svu svoju kreativnost i entuzijazam te dokazale kako je recikliranje starih komada odjeće su njihova specijalnost. Pomičući granice ekološke održivosti učenice su ponudile svoju viziju stvarnosti, jednog svijeta koji im pruža priliku za razvoj vještina, stjecanje znanja i kreativno izražavanje. Mentorice prof. Dijana Ledić Begonja i prof. Ivana Peraga pružile su potporu novim “eko snagama” u izazovima kojima mijenjaju svijet oko sebe.

 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.