PROJEKTI
- Kontrola i utrošak vode
- Uređenje okoliša
- Proizvodnja humusa
- Proizvodnja ljekovitog i začinskog bilja
- Uzgoj slatkog krumpira – „batata“
U svim gore navedenim projektima sudjeluju svi učenici i djelatnici naše škole. Sve se aktivnosti dokumentiraju.
CILJEVI
Razvijanje odgovornosti učenika, povećanje svijesti o okolišu, razvijanje komunikacije, stvaranje radnih navika i obaveza, smanjenje, sprječavanje i uklanjanje nedostataka u školi, razvijanje svijesti o ekološkom uzgoju i praktičnoj primjeni ljekovitog i začinskog bilja.
PROJEKTI DETALJNIJE:
1. Kontrola i utrošak vode
Tijekom školskih godina 2008/2009 i 2009/2010. najmanje dvaput mjesečno su vršene provjere ispravnosti sanitarnih čvorova u zgradi Srednje škole. Kontrole su provodili učenici 3 P i 2 AG razreda s nastavnikom Alojzije Suknović. Uočeni nedostaci su odmah prijavljeni školskom domaru, koji je odmah poduzimao potrebne radnje kako bi kvarovi bili u što skorijem roku uklonjeni.
2. Uređenja školskog okoliša
Školski okoliš se uređuje na način da se redovito, prema potrebi organiziraju akcije skupljanja otpadaka u krugu škole , kosi trava, plijeve korovi u cvjetnim lejama, čisti snijeg, a 1 ili 2 put u školskoj godini se organizira velika radna akcija za vrijeme kojih se uređuje školski park, sadi cvijeće u prostoru oko škole i sl.
3. Proizvodnja humusa
Kompostiranje predstavlja najstariji i najprirodniji način recikliranja otpadagdje smanjujemo količinu otpada za odvoz i odlaganje, a kompostom vraćamo hranjive tvari tlu iz kojeg su potekle, gdje će se postupno pretvoriti u humus – plodno tlo. Plodno tlo koje dobijemo – humus, kompostiranjem na našoj školskoj ekonomiji koristimo za povećanje kvalitete vlastitog voćnjaka, vinograda, povrtnjaka, plastenika, školskog parka te kod sjetve i sadnje cvijeća u lončanice. Najbitnija svojstva kvalitetnog komposta su da hrani biljke, osigurava prozračnost tla, zadržava vodu, pogoduje rastu biljaka, poboljšava strukturu tla, sprečava isušivanje,povećava otpornost biljaka na nametnike i bolestite stvara povoljne uvjete za život organizama u tlu. Jer kompostiranjem se količina otpada koja završava na odlagalištu može smanjiti čak za 1/3, time mi nastojimo riješiti probleme zaštite okoliša kod nas i biti uzor kako za druge škole tako i za sva domaćinstva Republike Hrvatske. Cilj nam je postići to da odvajanjem otpada smanjujemo onečišćenje podzemlja procjednim vodama s odlagališta, smanjujemo stvaranje stakleničkog plina metana koji doprinosi klimatskim promjenama, smanjujemo opasnost od požara, izbjegavamo upotrebu umjetnih gnojiva koja smanjuju kvalitetu voda i tla te nastojimo spriječiti ugrožavanje zdravlje ljudi, biljaka, životinja.
Svi smo upoznati s činjenicom da „Zemlju nismo naslijedili od naših predaka, već smo je posudili od svojih unuka“. Kompost proizveden na školskoj ekonomiji korišten je za sadnju i prehranu cvijeća u 48% slučajeva, 28% za vrt, voćnjak, travnjak. Jedan dio oko 17% je poklonjeno (roditeljima i susjedama, jedan manji dio je poklonjen prijateljima i djeci). Ostali dio 8% gotovog komposta je upotrijebljeno u ostale svrhe kao što su potrebe poljoprivredne proizvodnje , prodavanje, za pokuse u znanstvene svrhe, u proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja, edukativne radionice.
4. Proizvodnja ljekovitog i začinskog bilja
Glavni je zadatak ovoga projekta bio osvijestiti učenike o uzgoju i primjeni ljekovitoga i začinskoga bilja. Bilje smo uzgajali na poljoprivrednom zemljištu i u plasteniku naše Škole. Sjetva se odvijala tijekom mjeseca ožujka pa sve do sredine travnja.
Proizveli smo:
-
-
- KADULJU (Salvia officinalis L.)
- METVICU (Mentha piperota)
- KOPRIVU (Urtica dionica)
- KAMILICU (Matricaria chamomilla L.)
- NEVEN (Calendula officinalis L.)
- LAVANDA (Lavandula officinalis)
- KOMORAČ (Foeniculum vulgare)
- RUŽMARIN (Romarius officinalis L.)
- BOSILJAK (Ocimuum basicilum Labiatae)
-
5. Uzgoj i proizvodnja slatkog krumpira “Batata”
Batat – Ipomoea batatas
U suradnji sa “Prvim hrvatskim cluster-om ekološke proizvodnje” krećemo u uzgoj ekološkog batata. Batat je višegodišnja kultura koja potiče iz Južne Amerike, odakle se proširila u Aziju, Afriku i Europu. Batat je visoko energetska kultura, puna škroba, malo šećera, bogata mineralima i vitaminima. Nabaviti ćemo presadnice početkom lipnja 2010. preko “Prvog hrvatskog cluster-a ekološke proizvodnje” i posaditi ih pod foliju na školskoj ekonomiji.