Novosti

U ponedjeljak 13. studenog 2023. godine, u pratnji prof. Dijane Ledić Begonja i prof. Ive Đurišić, učenici prvih i trećih razreda sudjelovali su u izvan učioničkoj nastavi planiranoj kurikulumom etike, posjetivši vjerske zajednice našega grada: Židovsku vjersku općinu (Sinagogu) i Islamski vjerski centar (Medžlis).

S ciljem promoviranja zajedništva i stvaranja pozitivne slike o drugim religijama i njihovim pripadnicima; otkrivanja smisla međureligijskog dijaloga, multietničke pripadnosti, multikulturalnosti i njegovanja pozitivnih odnosa kroz učenje, učenicu su imali priliku čuti vrlo zanimljiva izlaganja predstavnika navedenih zajednica o njihovoj povijesti, sadržaju vjere, običajima i vjerskom životu. Posjeta je bila jedinstvena prilika kako bi se učenici upoznali s drugim religijskim zajednicama, sa svim njihovim osobitostima te kako bi bili potaknuti na prihvaćanje, razumijevanje, toleranciju te međusobno uvažavanje kao jedan od uvjeta izgradnje boljeg svijeta.

Prepuni dojmova, poučeni iskustvom upoznavanja vjerskih zajednica kroz interaktivnu suradnju vraćamo se u svakodnevicu sa spoznajom da jedino poštivanjem i prihvaćanjem različitosti, zajedničkom suradnjom i solidarnošću društva u cjelini možemo ostvariti kvalitetan, miran suživot i bolju budućnost.